Leuvense horeca gaat veggie

Op zondag 4 februari organiseerde EVA vzw in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant een inspirerende plantaardige kookdemo voor de horeca uit Leuven en omstreken. Topchef Pieter-Jan Lint maakte zijn collega’s warm voor de veggie keuken.​

Deze kookdemo vond plaats in restaurant Noordoever en kadert in het project Vegucation Roadshow, waarmee EVA vzw met de steun van de provincie Vlaams-Brabant huidige en toekomstige chef-koks wil inspireren om meer lekkere veggie gerechten op de kaart te zetten.

15 chefs uit verschillende restaurants uit Leuven en omstreken namen aan de workshop deel. Onder andere de chefs van Noordoever, Wereldcafé Coop, Baracca, Honger, Eetcafé, suskesmos, Nutuurelles, sothebestofbothworlds, All About Eve en De Jacht maakten samen met Pieter-Jan Lint de heerlijkste plantaardige gerechten klaar. 

Op het menu stond onder andere:
pompoenflan met zwarte rijst en pickles, shiitake met zwarte linzen in een jus van miso en dragonemulsie en een dessert van peer, amandel en kardemom. Vooral dat laatste viel bij de deelnemers enorm in de smaak omwille van de vernieuwende technieken die Pieter-Jan Lint gebruikte.

Ook gedeputeerde Tie Roefs zag dat het goed was: "Vlaams-Brabant wil klimaatneutraal worden tegen 2040. Dat kunnen we niet alleen, dus steunen we organisaties die ons daarbij helpen. EVA vzw krijgt voor haar project ‘Vegucation Roadshow’ een klimaatsubsidie van 19.370 euro. Als chefs meer aantrekkelijke vegetarische gerechten op de kaart zetten, is de kans immers groter dat hun gasten al eens kiezen voor zo’n gerecht zonder vlees of vis. Door minder vlees te eten, halen we de CO2-uitstoot naar beneden.", aldus Tie Roefs.

Dat er vraag is naar originele veggie gerechten op restaurant blijkt ook uit een onderzoek van iVOX en EVA: 80% van de Belgen vindt dat ieder restaurant een goede veggie optie op de kaart zou moeten hebben. EVA wil er met de Vegucation Roadshows voor zorgen dat dit in de toekomst realiteit wordt.

In 2017 werden er al 25 Roadshows georganiseerd in heel Vlaanderen en werden 768 chefs ingeleid in de plantaardige keuken. Die chefs zullen er mee voor zorgen dat er een groter en beter plantaardig aanbod is in de Vlaamse restaurants. Een broodnodige evolutie aangezien 1 op 2 Vlamingen in de toekomst graag minder vlees wil eten.

Tags: 

Datum agenda: 

zaterdag, februari 3, 2018